Erwtensoep uit de slowcooker

Welkom terug op mijn blog! Met de winter in volle gang is het tijd om te genieten van heerlijke, hartverwarmende gerechten. Vandaag deel ik een klassieker met je: Erwtensoep uit de slowcooker. Deze dikke, smaakvolle soep zit boordevol groenten, schouderkarbonade en natuurlijk spliterwten. Door de slowcooker te gebruiken, kunnen de smaken langzaam samenkomen en ontstaat er een heerlijke, stevige erwtensoep. Laten we aan de slag gaan en genieten van deze ultieme winterfavoriet!

Heerlijke winterse erwtensoep uit de slowcooker

Het is zondag. Buiten vriest het, je hebt net een middag sneeuw zitten schuiven bij de buurvrouw. De vingers zijn bijna bevroren en hebben snel warmte nodig. Je pakt uit de slowcooker een heerlijke bak erwtensoep en kruipt onder een dekentje op de bank. Hoe klinkt dat? Voor ons klinkt dit als de droom die we graag voor je werkelijkheid willen maken. We hebben geen invloed wat je op een zondag of andere winterse dag doet, maar we kunnen je wel de handvaten geven om een heerlijke erwtensoep uit de slowcooker te kunnen maken.

Wat is erwtensoep?

Erwtensoep is een soep gemaakt van erwten, die worden gekookt met spek en groenten zoals uien, wortelen en selderij. De soep heeft een smakelijke en stevige textuur, en wordt vaak geserveerd met roggebrood of ander brood. Erwtensoep is een populaire soep in Nederland en wordt vaak gegeten tijdens de wintermaanden.

Is erwtensoep gezond?

Erwtensoep kan een gezonde optie zijn, afhankelijk van hoe het bereid wordt. Erwten zijn een goede bron van vezels, eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer en kalium. Ze bevatten ook weinig verzadigd vet en cholesterol, wat ze goed maakt voor het hart. Echter, als de soep gemaakt wordt met veel spek of andere vette vleeswaren, kan het een hogere hoeveelheid verzadigd vet en cholesterol bevatten, wat minder goed is voor het hart. Het is daarom belangrijk om de soep te bereiden met gezonde en voedzame ingredienten om ervoor te zorgen dat het een gezonde maaltijd is.

Zelf erwtensoep maken uit de slowcooker

Zelf erwtensoep maken wordt al heel lang gedaan in Nederland. Toch is de klassieke manier best lastig om te maken. Als je dat ooit gedaan hebt, dan weet je dat het een tijdrovend proces is, waarbij je erg precies te werk moet gaan. Erwtensoep uit de slowcooker leent zich daardoor ideaal om te maken, omdat je in de slowcooker heel beheerst aan de slag kan gaan met temperatuur en gemakkelijk urenlang op kan zetten. Hierdoor is het minder foutgevoelig om erwtensoep te maken uit de slowcooker.

Ingredienten van de erwtensoep uit de slowcooker

Erwtensoep staat bekend om zijn rijke, vullende karakter. Laten we eens kijken naar de ingrediënten die deze soep tot een succes maken:

  • 500 gram spliterwten – Spliterwten zijn de basis van erwtensoep en zorgen voor de kenmerkende dikke textuur.
  • 2 grote uien – Uien voegen een heerlijke zoetheid en smaak toe aan de soep. Ze zijn onmisbaar voor het creëren van een smaakvolle basis.
  • 1 winterpeen – Winterpeen voegt kleur en zoetheid toe aan de soep. Het is een smaakvolle toevoeging die goed samengaat met de andere ingrediënten.
  • 1 knolselderij (+/- 500 gram) – Knolselderij voegt een aardse smaak toe aan de soep en zorgt voor een heerlijke textuur. Het is een klassiek ingrediënt in erwtensoep.
  • 1 prei – Prei voegt een milde uiensmaak toe en geeft de soep een heerlijke aroma. Het voegt ook wat frisheid toe aan het gerecht.
  • 300 gram schouderkarbonade – Schouderkarbonade zorgt voor heerlijk mals varkensvlees en voegt extra smaak toe aan de soep.
  • 1 laurierblad – Laurierblad geeft een subtiele kruidige smaak aan de soep. Het is een klassiek kruid in erwtensoep.
  • 1 rookworst – Rookworst is een onmisbaar onderdeel van erwtensoep. Het voegt een heerlijke rokerige smaak toe en maakt de soep compleet.

Hoe maak je erwtensoep?

  1. Spoel de spliterwten goed af onder de kraan en plaats ze in de slowcooker.
  2. Snijd de grote uien, winterpeen, knolselderij en prei in kleine stukjes. Voeg deze groenten samen met de schouderkarbonade en het laurierblad toe aan de slowcooker.
  3. Voeg warm of kokend water toe aan de slowcooker, tot een liter. Dit zorgt voor een goede basis voor de soep. Breng indien nodig op smaak met wat zout en peper.
  4. Zet de slowcooker 7,5 uur op LOW. Als je koud water toevoegt, zet de slowcooker dan het eerste uur op HIGH voor een goede start.
  5. Haal na 7,5 uur de schouderkarbonade uit de slowcooker en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd ook de rookworst naar wens in stukken en voeg deze samen met het vlees weer toe aan de slowcooker.
  6. Zet de slowcooker nog 0,5 uur op LOW, totdat de erwtensoep goed is ingedikt. Verwijder het laurierblad uit de soep.
  7. Serveer de erwtensoep warm en geniet van deze heerlijke, vullende winterklassieker!

Een Perfecte Maaltijd voor Koude Winterdagen

Erwtensoep is een geweldige maaltijd om te serveren op koude winterdagen. Het is hartverwarmend, voedzaam en zit boordevol smaak. Serveer de erwtensoep met versgebakken roggebrood en katenspek voor een authentieke ervaring. Geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen die deze erwtensoep te bieden heeft.


soup, pea soup, food-445051.jpg

Erwtensoep uit de slowcooker

Recept afdrukken
Winterse heerlijke erwtensoep uit de slowcooker,
Gang Soep
Keuken Nederlands
Trefwoord Nederlands, soep, Winters
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Porties 8

Equipment

  • Slowcooker

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 2 grote uien
  • 1 winterpeen
  • 1 knolselderij (+/- 500 gram)
  • 1 prei
  • 300 gram schouderkarbonade
  • 1 laurierblad
  • 1 rookworst
  • 1 liter water Bij voorkeur warm of kokend
  • Zout en peper

Instructies

  • Spoel de spliterwten af onder de kraan en plaats deze in de slowcooker
  • plaats de schouderkarbonade over de spliterwten heen en voeg hier alle andere ingrediënten toe, behalve de rookworst. Voeg eventueel wat zout en peper voor smaak toe.
  • Zet de slowcooker 7,5 uur op LOW. Mocht je koud water toevoegen, zet dan het eerste uur op LOW.
  • Haal na de 7,5 uur de schouderkarbonade eruit, snij deze in kleine stukjes. Snij de rookworst ook naar wens in stukken en voeg deze toe in de slowcooker.
  • Zet de slowcooker nog 0,5 uur op LOW. Wanneer de soep goed is ingedikt is deze klaar. Haal hierna het laurierblad eruit.
  • Geniet van je Erwtensoep!

Variaties erwtensoep slowcooker

De erwtensoep is natuurlijk al goed, maar er zijn nog wel wat variaties op te maken. Je kan de schouderkarbonade ook vervangen door bijvoorbeeld spekjes. Ook zou je eventueel aardappel in de erwtensoep kunnen stoppen. Wil je de soep vegetarisch maken, dan hebben we ook een recept voor vegetarische erwtensoep.

Gladde snert uit de slowcooker

Hou je niet zo van brokken in je snert, zoals bijvoorbeeld de aardappel? Dat zou goed kunnen, er zijn er veel die dit hebben. Persoonlijk hou ik van de klassieke manier, maar mocht je deze brokken niet willen. Dan kan je het beste voordat je de schouderkarbonade en rookworst in de slowcooker terug plaatst, met een staafmixer door de soep heen gaan. Op deze manier kan je de groente in een geheel krijgen en krijg je gladden erwtensoep.

Andere soep uit de slowcooker

De erwtensoep is natuurlijk een heerlijk recept uit de slowcooker. Wil je een keer variëren met verschillende soep uit de slowcooker, bekijk dan ook onderstaande recepten. We hebben ook meerdere winterse slowcooker recepten om te bekijken, misschien ook iets voor jou.

Vond je erwtensoep uit de slowcooker lekker? Laat het weten met een rating en laat een comment achter. We horen graag van je!

Welke kruiden en slowcooker gebruikt slowcooker-recept?


Van Beekum Specerijen

Wij gebruiken in onze recepten enkel de kruiden van Van Beekum. Hierbij geniet je van een malse en volle smaak in je gerechten


Welke slowcooker gebruiken wij?

Wij gebruiken de Russell Hobbs slowcooker, ideaal en perfect qua prijs/kwaliteit!

  • 6 liter
  • Warmhoudtfunctie
  • Beschikt over een timer
  • Zuinig
  • Ook als braadpan te gebruiken

2 gedachten over “Erwtensoep uit de slowcooker”

Geef een reactie