Hele kip uit de slowcooker

Hele kip uit de slowcooker

Hoe makkelijk kan je een heerlijk gerecht maken. Je hebt een hele kip, plaats wat kruiden over de kip heen en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. Wij kunnen hier helemaal van genieten, en hopelijk jullie ook! Dit is een van de lekkerste gerechten uit de slowcooker, maar we hebben nog veel meer, bekijk maar eens onze slowcooker recepten.

Kruiden voor de kip

De hele kip uit de slowcooker is het lekkerst als deze volledig gekruid is. Wanneer deze geen kruiden heeft, dan kan deze ene beetje flauw smaken. Wij hebben deze hele kip gemaakt met de dry rub kruiden van Van Beekum, en dit was een perfecte combinatie. Zorgt voor een volle lekkere pittige smaak.

Ingrediënten voor de hele kip uit de slowcooker

  • 1 hele kip
  • Klontje boter (optioneel)
  • 2 eetlepels Dry Rub Chicken kruidenmix OF:
    • 1 theelepel bruine suiker
    • 2 theelepels zout
    • 1 theelepel peper
    • 0,5 theelepel knoflookpoeder
    • 0,5 theelepel uipoeder
    • 1 eetlepel paprikapoeder

Waarvoor en hoe heb je de ingredienten nodig?

  • Hele kip: Kies voor een verse, ongekruide hele kip van goede kwaliteit. De grootte van de kip kan variëren, afhankelijk van je voorkeur en het aantal mensen dat je wilt voeden. Zorg ervoor dat de kip goed past in je slowcooker.
  • Klontje boter: Een klein klontje boter kan worden toegevoegd voor extra smaak en sappigheid. Het smelt tijdens het koken en bedekt de kip met een dun laagje boter.
  • Dry Rub Chicken kruidenmix OF zelfgemaakt kruidenmengsel: Dry Rub Chicken is een kant-en-klare kruidenmix die speciaal is samengesteld voor kipgerechten. Als je dit niet hebt, kun je een eigen kruidenmengsel maken met bruine suiker, zout, peper, knoflookpoeder, uipoeder en paprikapoeder. Het mengsel geeft de kip een heerlijke smaak en aromatische kruiden.

Stappenplan om de hele kip klaar te maken

De hele kip uit de slowcooker is klaar te maken in vier simpele stappen. We leggen ze een voor een aan je uit!

Voorbereiden van de Kip en Kruiden

  • Wanneer je de Dry Rub Chicken kruidenmix niet gebruikt, meng dan de bruine suiker, zout, peper, knoflookpoeder, uipoeder en paprikapoeder in een kom en maak je eigen kruidenmengsel.
  • Maak een ring van aluminiumfolie waarop je de kip kunt plaatsen. De ring voorkomt dat de kip de bodem van de slowcooker raakt en zorgt voor gelijkmatige garing.

Bereiden en Koken van de Kip

  • Plaats de kip op de ring van aluminiumfolie en wrijf de kip in met de Dry Rub Chicken kruidenmix of je zelfgemaakte kruidenmengsel. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met de kruiden.
  • Zet de slowcooker op de hoge stand (HIGH) en kook de kip gedurende 4 uur met de deksel erop. Door de langzame bereiding wordt de kip heerlijk mals en sappig.

Optioneel: Krokante laag creëren

  • Als je van een krokante laag houdt, kun je de kip na het slowcooker-proces nog 5 minuten in de grill van de oven plaatsen. Dit zorgt voor een knapperige textuur aan de buitenkant van de kip.

Serveer en Geniet

  • Haal de hele kip voorzichtig uit de slowcooker en leg deze op een serveerschaal. Snijd de kip in stukken en serveer met je favoriete bijgerechten zoals aardappelpuree, groenten of een frisse salade.
  • Geniet van de sappige, smaakvolle hele kip rechtstreeks uit de slowcooker. De kip is heerlijk mals en de kruiden zorgen voor een geweldige smaakbeleving. Smakelijk eten!

Met dit eenvoudige recept voor hele kip uit de slowcooker bereid je een heerlijke maaltijd met minimale inspanning. De sappige kip en de aromatische kruiden zorgen voor een smaakvol gerecht dat gegarandeerd in de smaak zal vallen bij je familie en vrienden. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en voeg je eigen persoonlijke touch toe aan dit klassieke gerecht. Eet smakelijk!


cutting roasted chicken in close up

Hele kip uit de slowcooker

Recept afdrukken
Hele kip uit de slowcooker, gemakkelijk en lekker
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord kip
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Porties 6
calorieën 348

Equipment

  • Slowcooker
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • klontje boter optioneel
  • 2 eetlepels Dry rub Chicken
  • 1 theelepel bruine suiker in plaats van de dry rub chicken
  • 2 theelepels zout in plaats van de dry rub chicken
  • 1 theelepel peper in plaats van de dry rub chicken
  • 0,5 theelepel knoflookpoeder in plaats van de dry rub chicken
  • 0,5 theelepel uipoeder in plaats van de dry rub chicken
  • 1 eetlepel paprikapoeder in plaats van de dry rub chicken

Instructies

  • Wanner je niet de Dry Rub Chicken gebruikt, plaats de bruine suiker, zout, peper, knoflookpoeder, uipoeder en paprikapoeder in de een kom en meng de kruiden.
  • Maak van alliminiumfolie een ring waar je de kip op kunt leggen. deze hoeft niet groot te zijn, zolang de kip de bodem maar niet aanraakt.
  • Plaats de kip op deze ring en wrijf de Dry Rub Chicken/kruidenmengsel in de kip.
  • Zet de slowcooker op HIGH voor 4 uur met de deksel erop.
  • Hou je van een krokante laag, doe de kip dan nog even 5 minuten in de grill in de oven
  • Smakelijk eten!

Waarom niet op de bodem leggen?

Je wilt dat de kip gaat stomen in haar eigen sap. Op deze manier trekt de sap niet helemaal naar de onderkant, maar gaat het just daarin stomen. Dit zorgt voor een gebalanceerde smaak waar de kip overal gaar is.

Toevoegingen bij de hele kip

Om de hele kip tot een heel gerecht te komen kan je groentes of aardappelen toevoegen. Deze kan je dan weer aan de onderkant toevoegen van de slowcooker, dan kan je het aluminiumfolie weer overslaan.

Hele kip slowcooker met minder calorieën

We hebben de bovenstaande calorieën berekend op basis van de hele kip, met vel en al. Ben je op dieet of wil je de calorieën verminderen, dan kan je dat doen door het vel er bijvoorbeeld af te halen. Zo heb je een bijna net zo lekkere kip, maar dan een stuk gezonder. Wij houden van het vel van de kip, maar kunnen je ook begrijpen als je er minder fan van bent.

Variaties met de hele kip uit de slowcooker

Je kan op verschillende manieren nog variëren, namelijk door verschillende kruiden te gebruiken. Hou je van wat pittigere kip, dan zou je ook chilikruiden kunnen gebruiken. Ben je juist wat meer een japanse kipliefhebber, probeer dan eens de kip teriyaki slowcooker. Genoeg variaties om een lekkere kip uit de slowcooker te maken. We geven je twee variaties die wij ook lekker vinden:

1. Citroen en Kruiden Kip

Voeg een verfrissende twist toe aan de kip door citroen en extra kruiden te gebruiken. Snijd een citroen in plakjes en stop deze in de buikholte van de kip voordat je hem in de slowcooker plaatst. Meng een mix van verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn en peterselie, met wat olijfolie, zout en peper. Wrijf de kip in met dit kruidenmengsel voordat je hem in de slowcooker legt. Kook de kip volgens het recept en geniet van een heerlijke citroen-kruiden aroma en extra smaakdimensies.

2. Barbecuesmaak Kip

Geef de hele kip een heerlijke barbecuesmaak door een zelfgemaakte barbecuesaus te gebruiken. Meng ketchup, bruine suiker, Worcestershiresaus, mosterd, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder en een scheutje azijn tot een gladde saus. Bedek de hele kip met deze barbecuesaus voordat je hem in de slowcooker plaatst. Voeg eventueel extra specerijen toe, zoals gerookt paprikapoeder of cayennepeper, om de saus wat pittiger te maken. Kook de kip volgens het recept en geniet van een sappige, met barbecuesmaak doordrenkte kip.

Met deze variaties kun je de smaken van de hele kip aanpassen en nieuwe culinaire ervaringen creëren. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende kruiden, sauzen en smaakprofielen om je eigen unieke draai aan het recept te geven. Vergeet niet te genieten van het proces en de heerlijke resultaten!

Andere recepten met kip uit de slowcooker

De hele kip is natuurlijk een heerlijk recept uit de slowcooker. Wil je een keer variëren met slowcooker recepten kip, bekijk dan ook onderstaande recepten. Ongetwijfeld dat er nog iets voor je tussenzit.

Verder is dit ook een eenvoudig recept. Ben je op zoek naar meer makkelijke slowcooker recepten?

Vond je hele kip uit de slowcooker lekker? Laat het weten met een rating en laat een comment achter. We horen graag van je!

Welke kruiden en slowcooker gebruikt slowcooker-recept?


Van Beekum Specerijen

Wij gebruiken in onze recepten enkel de kruiden van Van Beekum. Hierbij geniet je van een malse en volle smaak in je gerechten


Welke slowcooker gebruiken wij?

Wij gebruiken de Russell Hobbs slowcooker, ideaal en perfect qua prijs/kwaliteit!

  • 6 liter
  • Warmhoudtfunctie
  • Beschikt over een timer
  • Zuinig
  • Ook als braadpan te gebruiken

Geef een reactie